Naše digitální stopa aneb opravdu můžeme smazat své on‑line účty?

Markéta Křůpalová

Markéta Křůpalová

Dali byste úplně cizímu člověku své rodné číslo, adresu nebo telefon? Nejspíše ne, že? Internetu ale o sobě prozradíme mnohem víc a dobrovolně. Nemusíte být ani kdovíjaký hacker, abyste potřebné informace o druhém získali. Každý „otevřený účet" na sociálních sítích totiž znamená nemalé množství osobních dat. Chtěli byste větší soukromí? Pojďme si projít, jak účty na nejznámějších sociálních sítích jednou provždy zrušíte.

Jak smazat svůj účet na sociálních sítích

Jakmile přišla společnost Cambridge Analytica s tím, že vysála soukromá data více než 50 milionům uživatelů Facebooku, způsobilo to velký poprask. A když o pár dní později zástupci nejpoužívanější sociální sítě přiznali, že jich bylo dokonce 89 milionů, znovu se začalo veřejně diskutovat o zabezpečení osobních údajů v internetovém prostředí.

Smířit se, nebo smazat?

Nejrůznějších pravidel pro zabezpečení účtů a profilů je plný internet. Ale ruku na srdce, opravdu máme v dnešní době soukromí ve svých rukou? Digitální stopa, kterou za sebou necháváme každým sdílením, nebo i jen vyhledáváním, je uložena na obřích serverech soukromých společností. A to bude vždy generovat potenciální riziko. Docela trefně to shrnul prestižní deník The New York Times – buď se musíme smířit s tím, že naše citlivá data někde kolují, nebo všechny své účty definitivně smažeme. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, máme pro vás rychlonávody, jak se jednou provždy zbavit účtů na Googlu, Facebooku a Instagramu.

Smažte definitivně své on‑line účty

Google

V našich končinách je Google něco jako šestý smysl. Máme u něj e-mail, vyhledáváme přes něj, posloucháme či stahujeme hudbu nebo koukáme na videa. Pokud se přesto rozhodnete svého účtu zbavit, je to poměrně snadné. Přes Google Help (Nápověda) se prokliknete na Delete Your Google Account. Překvapivě se velmi špatně hledá v češtině a je lepší mazání provádět v anglické verzi prohlížeče. Google vás bude chvíli přemlouvat a hlásit vám, o co všechno přijdete, ale za pár kliků váš účet definitivně smaže.

Jak zrušit účet na Googlu

Facebook

Stále patří mezi nejoblíbenější sociální sítě na celém světě, i přes to, že podle expertů jeho obliba klesá. Pokud se rozhodnete přidat ke skupině uživatelů, která odchází, Facebook vám nabídne dvě možnosti: dočasně účet deaktivovat při zachování všech vašich dat, nebo úplné zrušení účtu. U druhé varianty je potřeba myslet na to, že smazáním účtu přijdete o Messenger a přístupy do aplikací, u kterých jste zadali Přihlásit se přes Facebook. Pokud účet přesto chcete zrušit, klikněte na liště vpravo na šipku, pak na nastavení, vyberte možnost Vaše informace na Facebooku a v ní Deaktivace a odstranění. Po zadání hesla a potvrzení se rozběhne 30denní lhůta pro případ, že byste si snad své životní rozhodnutí rozmysleli.

Jak zrušit účet na Facebooku

Instagram

Více než 100 milionů fotek a videí denně. To je slušná bilance stále populárnější sociální sítě. Pokud vás už omrzela i ta, zrušit ji můžete pouze přes laptop nebo počítač. U aplikace, která se jinak tváří a chová především jako mobilní, je to přinejmenším zajímavé. K odstranění svého profilu se dostanete přes Centrum nápovědy a Správu účtu. Následuje již známá série potvrzení a ujišťování a obligátní 30denní lhůta na rozmyšlenou jako u Facebooku. Přeci jen je to jedna firma. Pokud si vydržíte stát za svým, váš Instagram definitivně zmizí z on-line světa.

Jak zrušit účet na Instagramu

A co vaše data? Zmizí z obřích serverů?

Zásadní otázka, na kterou ale neexistuje jednoznačná odpověď. Společnosti Google i Facebook se tváří, že vaše data po kompletním smazání nebo uplynutí lhůty zmizí, resp. jsou zachovány, ale zcela anonymně. Zjednodušeně – pokud jste například během cestování po Londýně navštívili 4 restaurace, ve kterých jste se vyfotili a označili polohu, Facebook si „zapamatuje" jen to, že někdo, kdo přijel z ČR do UK, navštívil tato konkrétní místa. Na druhou stranu sám Facebook upozorňuje, že data, která o vás sdílely další osoby (vaši přátelé), nejsou součástí vašeho účtu a dále na síti zůstávají. Týká se to i zpráv v rámci Messengeru. Obecně lze říci, že se vyplatí sledovat nastavení účtu a povolení, která data o nás mohou třetí strany sbírat. Asi vás nepřekvapí, že originální nastavení se blíží praktikám Velkého bratra.

Podobné články

Už máte aplikaci Můj T-Mobile? Ocení ji malé i velké firmy

Wi-Fi v tramvajích

Jedna jediná aplikace, ve které najdete vše potřebné? Pozor, toto není marketingový trik. Naše nová apka je skvělá. A ne, nechvástáme se na prázdno, přesvědčte se sami!

Přečíst článek

7 aplikací, které vám zpříjemní léto

Aplikace na léto

Pozor, je tu léto a s ním i zasloužená dovolená. Vypněte hlavu a zapněte chytrý telefon. Našli jsme chytré aplikace, které vám zpříjemní relaxování a budou tak trochu myslet za vás.

Přečíst článek

Váš digitální avatar usnadní nakupování online

Digitální já - platby

Výzkumníci z Velké Británie testují zařízení, které pomocí 10 senzorů naskenuje během několika málo vteřin celou vaši postavu. Vznikne váš přesný digitální obraz.

Přečíst článek