11 rad pro lepší výdrž mobilní baterie

Markéta Křůpalová
cloud technologie

Vybitou baterií v mobilu život nekončí. Ale pokud si po cestě z večírku nebo pozdní schůzky chcete objednat Uber, vybitý smartphone vás nejspíš nepotěší. Dali jsme proto dohromady 11 rad, které ulehčí vaší baterii bytí a nabití ve světě plném žíznivých aplikací a přidrzlých notifikací.

Článek: lepší výdrž baterie - náhled

Co způsobuje rychlé vybití?

Možná se divíte, že váš telefon nevydrží ani půl dne, i když kapacita baterie by utáhla jadernou elektrárnu. Dokonce ho ani často nezapínáte, nefotíte a hry necháváte později narozeným. I přesto vás ještě před večeří překvapí upozornění, že je váš mobilní telefon na pokraji sil? Příčin je celá řada a my pro vás máme pár jednoduchých tipů, jak prodloužit jeho výdrž.

1. Zkontrolujte nejpoužívanější aplikace

Některé aplikace mají geniální talent na vysávání energie. Na bedně jsou sociální sítě (Snapchat, Facebook a Instagram), streamovací služby (YouTube, Netflix apod.) a komunikační aplikace typu Messenger a WhatsApp. Jak vyhmátnout ty největší žrouty? Otevřete si nastavení telefonu, info o baterii a tam najdete seznam všech, které mají největší spotřebu. Zároveň můžete omrknout i ty, které běží na pozadí. Zvažte, zda opravdu všechny používáte a případně je smažte.

2. Odstraňte nepotřebné widgety

Spousta aplikací, včetně sociálních sítí, má své vlastní widgety, se kterými máte rychlý přístup například o feedu. Je to prima, ale na druhou stranu jsou to právě widgety, které drtí vaši baterii, protože neustále synchronizují. A ruku na srdce, opravdu potřebujete okno do Twitteru na hlavní obrazovce? Možná bude lepší na něj dlouze kliknout a odstranit ho.

3. Používejte mód letadlo

V místech, kde je slabý signál a vy zrovna nečekáte hovor z porodnice, si aktivujte mód letadlo. Váš přístroj dost vysiluje hledání signálu a takhle mu dopřejete klidnější režim. Obecně také platí, že Wi-Fi připojení žere méně energie než mobilní internet. A ještě jedna maličkost: pokud spíte mimo domov a nabíječku jste nechali bůhvíkde, opět zapněte letadlo a nechte odpočívat i mobil.

4. Vypněte notifikace

Jsou notifikace a notifikace. Je fajn vědět, že vám přišel nový e-mail nebo zpráva od kamarádky. Jenže notifikace posílají prakticky všechny aplikace. U většiny z nich už takové informační terno nehrozí. Jak je vypnout? Otevřete si nastavení aplikací, vyberte, u které chcete notifikace uspat, klikněte na ni a vyberte možnost "Notifikace".

5. Zvažte vypnutí GPS

GPS patří bezesporu mezi největší bateriové zabijáky. Pokud aktuálně nepoužíváte navigaci, klidně geo lokátor vypněte. Nebo se můžete prohrabat v celkovém nastavení "Přístupu k poloze" a změnit ho z GPS na "Wi-Fi a mobilní sítě", což je sice méně přesné, ale šetrné k baterii. Ve stejném nastavení si můžete projít i aplikace, které lokalizaci aktivně využívají, a manuálně jim toto výsostné právo odebrat.

Článek: lepší výdrž baterie - náhled

6. Zapněte spořič baterie

Pokud víte, že se v nejbližší době nedostanete k nabíječce, doporučujeme zapnout jeden ze spořičů baterie. Ten vypne ty nejnáročnější funkce a aplikace a prodlouží tím výdrž vašeho mobilu bez nabití.

7. Používejte chytrý jas

Světelnost displeje lze u většiny nových telefonů řídit automaticky podle prostředí, ve kterém se nacházíte. Pokud je noc nebo jste v šeré místnosti, je zbytečné, aby váš telefon zářil 5 km daleko.

8. Neřešte počasí ve světě

Chápeme, že v našich zeměpisných šířkách je občas prima kouknout na teploty kolem rovníku, ale pokud ve svém meteo widgetu sledujete příliš míst po světě, vaše baterie vám oslavné ódy na výdrž zpívat nebude. Každá synchronizace něco stojí.

9. Nabíjejte mezi 40 až 80 %

Nejlepší chvíle, kdy nabíjet svůj telefon, je v momentě, kdy je baterie na 40 a více procentech. Pokud ho často necháte vybít úplně "do mrtva", můžete baterii poškodit. Ostatně, podobně může dopadnout i v případě, že ho necháváte dlouho na nabíječce i po jeho dobití.

10. Jednou za čas nechte telefon úplně vybít

Pro lepší kalibraci systému je doporučeno nechat telefon jednou za měsíc úplně vybít a posléze nabít. Přístroj pak dokáže lépe rozpoznat, co je 10 % a co 100 %. Nicméně, pokud to neuděláte, baterii se nic nestane.

11. Stahujte aktualizace

A konečně poslední, ale rozhodně ne ta nejméně užitečná rada. Pravidelné aktualizace ochrání váš přístroj před hackery, zvýší jeho výkon a také správně nastaví efektivitu využití baterie. Takže aktualizujte!

Článek: lepší výdrž baterie - náhled