Cyberdog aneb tam, kde nalévá robot

Markéta Křůpalová
inovace

Pražské sídliště u metra Nové Butovice v listopadu minulého roku ovládli roboti. Takový titulek byste možná čekali v bulváru. Zní to sice trochu nereálně, ale je tomu opravdu tak. Otevřeli tu první vinárnu na světě, kde obsluhuje robot.

Cyberdog - roboruka

Umělá inteligence se pomalu, ale jistě posouvá k humanizaci. Dokážete si představit, že by vám poštu přinesla robopošťačka? S pizzou přiletěl dron? S nadsázkou můžeme říct, že se každý den vývojem a výzkumem po celém světě přibližujeme technologickým zázrakům. Robovinárna je toho důkazem.

Netřepat, pomalu nalévat

Robotická ruka ve vinárně Cyberdog spustí svůj barmanský tanec po objednání pomocí speciální mobilní aplikace. Vyberete si, na co máte chuť, svou objednávku spárujete s číslem stolu a děj se vůle robotí.

Robot si nejprve vytáhne láhev ze zásobníku a dá ji do otvírače. Na váhu si mezitím připraví skleničku, potom vybere láhev z otvírače a nalévá víno, dokud nemá sklenička správnou váhu. Láhev odloží a skleničku přesune na speciální vozík, který se vzápětí rozjede k hostovi. Na všechno ostatní je tu samozřejmě stále lidská ruka.

Vesmírný pes ze studia Black N'Arch

Samotná budova vinárny připomíná tvarem velkého vesmírného psa, prostě Cyberdog. Vstup do baru tomu i dost napovídá – ocitnete se na palubě vesmírné lodi – interiéru dominuje šedá barva, nápoje a objednané jídlo vám přiveze pojízdná konstrukce připomínající 3D tiskárnu a v čele prostoru trůní místo s mříží, kde se zabydlel robot-barman.

Na návrhu technologicko-informačního centra s první robotickou vinárnou vůbec se podílel známý český kontroverzní výtvarník David Černý spolu s Tomášem Císařem, oba vedou architektonické studio Black N'Arch.

Nechme se překvapit pokrokem!

O mnohých technologických pokrocích jsme už na našem blogu psali – v Olomouci postavili první chytrý hotel, vyvinuli jsme aplikaci, která dokáže najít vhodné parkovací místo pro hendikepovaného řidiče, o vaše firemní data se pohodlně postarají naše datová úložiště a na prodejně na metru I. P. Pavlova si s vámi ještě do konce března popovídá náš T-Dee Pepper, robot mluvící česky.

Vítejte na palubě!